“Energieneutraal zijn tegen 2025” — welkom bij De Winning in Genk

Kersvers afgestudeerd in groenmanagement, zo begon Joris meteen bij De Winning. Nu negen jaar later is hij sitemanager in Genk en blaakt hij met zijn team van de groene ambities. “Hier zit toekomst in”, vertelt hij zelfverzekerd.

De site in Genk is na die in Lummen de grootste en is de uitvalsbasis van in totaal 96 mensen. Camionettes rijden af en aan en overal lopen mensen met jasjes van De Winning. Waar moeten wij eigenlijk naar binnen?

Gelukkig staat sitemanager Joris ons op te wachten. 

Veel leesplezier!

 — 

Dag Joris, leuk dat we naar jullie afdeling in Genk mogen komen. Vertel eens wie jij bent.
Joris: “Ik ben de coördinator van deze afdeling. In principe ben ik dus verantwoordelijk voor de site en de 96 mensen die hier werken. Toen ik afstudeerde in de richting groenmanagement aan de PXL, ben ik vrijwel onmiddellijk bij De Winning aan de slag mogen gaan. Ik ken het hier ondertussen dus door en door.”

Volg mij maar, het is hier langs de trap omhoog en dan komen we in ons kantoor.

IMG_0029 kopiëren (1).jpeg

Ok, we volgen. Zitten hier jullie administratieve diensten bijeen?
Joris: “Klopt! Dit hier is ons landschapskantoor. We hebben bewust gekozen voor een open en ruime omgeving met véél groen. De plantjes geven een gevoel van rust en de grote ramen laten veel licht binnen. Het is hier heel aangenaam vertoeven.”

Wauw, hier zou ik inderdaad ook kunnen werken.
Joris: “Inderdaad, deze ruimte trekt aan. Er zijn zelfs mensen die hun orchideeën voor enkele weken van thuis meenemen om ze hier op krachten te laten komen. Dat is een goed teken, hé.”

Is deze hele ruimte van De Winning?
Joris: “Ja, hier zitten al onze administratieve diensten samen en ook Talea is hier gevestigd: een dochteronderneming van De Winning die zich toespitst op ecologische bedrijventerreinen. Anders dan De Winning is dit een regulier bedrijf.”

Joris: “Ons dak is een biotoop voor kleine diertjes.”

Zijn in al jullie ruimten eigenlijk zoveel planten te zien?
Joris: “Nee dat niet, maar elke ruimte is wel heel duurzaam ingericht. Grote delen van deze site zijn bijvoorbeeld opgebouwd in houtskelet, dat is erg ecologisch. En wij hebben ook een groendak aangelegd. Kom maar eens mee, ik zal het laten zien.”

Amai, zo’n groendak ziet er knap uit. Komen jullie hier ‘s middags dan eten?
Joris: “Af en toe zitten we hier wel, maar we hebben dit in de eerste plaats aangelegd voor zijn ecologische functie. Een groendak werkt isolerend (tegen warmte en koude) en is tegelijk een biotoop voor kleine diertjes zoals insecten.

IMG_1085 kopiëren.jpeg

Een ander voordeel is het bufferen van regenwater. Dit groendak is een soort van tijdelijk reservoir bij grote regenval. Van hieruit sijpelt het water door naar onze regenputten. Zo verzamelen we maximaal regenwater.”

Dat ecologisch nut vinden jullie echt belangrijk, hé?
Joris: “Ja, absoluut. En dan zie je nog niet eens de zonnepanelen die hiernaast op het dak liggen. Dat is vanaf de voorkant tot helemaal vanachter. Wij willen dit gebouw binnen enkele jaren volledig energieneutraal maken. Dat is ons uiteindelijke doel.”

Joris: “De job van werkbegeleider moet je met hart en ziel doen.”

Hoe ben jij eigenlijk bij De Winning terecht gekomen, Joris?
Joris: “Na mijn studies ben ik meteen bij De Winning begonnen. Dat was toen als ploegbaas (werkbegeleider), dus ik ging samen met de mannen mee het terrein op. Na mijn uren was ik ook nog zelfstandig tuinaannemer in bijberoep, dus ik had het vrij druk.”

En nu ben je site-coördinator, hoe is dat gelopen?
Joris: “Wel, in 2015 kwam die job vrij en ik heb mijn kans gewoon gegrepen . Ik was toen nog maar 29 jaar en opeens was het zover: ik werd manager van deze site - een hele verantwoordelijkheid.”

Zo’n grote verantwoordelijkheid als je 29 jaar bent, hoe ga je daarmee om?
Joris: “Ik was nog jong maar ik had ondertussen wel al wat jaren ervaring. Niet alleen vakkundig in het groenonderhoud, maar ook op menselijk vlak wat als begeleider een belangrijke skill is.

Joris: “Dit gebouw moet 100% energieneutraal worden.”

Nu, ik wil mijn rol ook niet te groot maken, want ik kan 100% vertrouwen op de werkbegeleiders die hier rondwandelen. En dat werk van moet je echt met hart en ziel doen: want je bent tegelijk planner, klantcontact en people coach (begeleider). Ze doen eigenlijk 3 jobs ineen, daar heb ik veel respect voor.”

Wat mij verbaast, is dat jullie ook grof (groot) materiaal hebben. Die lader hier van JCB ziet eruit alsof hij met gemak vele tonnen kan verslepen.
Joris: “Dat kan hij ook: we trekken er boomstronken mee uit en doen er laad- en loswerk mee. We hebben ook een eigen tractor en die kan tot 20 ton trekken, soms is dat echt nodig. Die gebruiken we bijvoorbeeld ook voor grote maaiwerken.”

IMG_1089 kopiëren.jpeg

Ik had al die ‘heavy equipment’ eigenlijk niet meteen verwacht bij een sociaal bedrijf als jullie.
Joris: “Dat horen we wel vaker. Ze verschieten dikwijls van het materiaal dat we hier allemaal in huis hebben en wat we ermee kunnen. 

Deze machines zijn allemaal top of the line, hetzelfde als een professionele groenonderneming. Van onze kleinste boomzaag tot onze grootste maaiers.”

Joris: “Wij werken met hetzelfde materiaal als de grote groenbedrijven. Top of the line.”

Mag jij daar eigenlijk mee rijden, met die JCB?
Joris: “Haha, nee met dat model mag ik niet rijden. We hebben intern een systeem van opleidingen en specialisaties. Onze mensen worden getraind en geschoold in hun domein en ze krijgen er daarna ook echt een certificaat voor.

IMG_1227 kopiëren.jpeg

Wij moeten zelden beroep doen op externe partijen of materiaal huren. Wij hebben alles zelf in huis.”

Deze site straalt echt duurzaamheid uit vanbinnen en vanbuiten.
Joris: “Ja, inderdaad. Die kleine boompjes die je hier bijvoorbeeld ziet staan, dat zijn speciale fruitbomen die heel zeldzaam geworden zijn. Het zijn ‘oude’ rassen die niet meer voorkomen in de moderne fruitteelt. Wij hebben ze hier speciaal geplant om die soorten in leven te houden. We verdienen daar helemaal niets aan hoor, het is gewoon een uit de hand gelopen hobby (lacht).”

Joris: “Dit werk mag niet zomaar iedereen doen, onze mensen worden opgeleid.”

Mijn boekje is ondertussen volgeschreven, Joris!! Genoeg :-)
Joris: “Haha, maar dan heb ik nog niets verteld over die oude wilgen daar vanachter om de bijen te stimuleren. En onze eigen composthoop waar we van plantaardige afvalresten biogas maken om nog meer zelfvoorzienend te zijn :-). Dat doen we allemaal in het kader van ons beleid rond circulair ondernemen. 

 Maar ik heb inderdaad al veel verteld, kom gerust nog maar eens terug!”

Over De Winning:

  • Sociaal inclusieve onderneming met een hecht team 🤜 🤛

  • Vestigingen in Hechtel-Eksel, Genk, Lummen en Kortenaken

  • Diensten in dit artikel: onderhoud van natuur en groen 🌱

Meer over De Winning op www.dewinning.be.

Vorige
Vorige

In de bloemetjes — een pilootproject voor het Synapspark

Volgende
Volgende

Méér biodiversiteit in de streek — Op pad met Team Davy van De Winning