De Winning schakelt een trapje bij — Renovatie historische site in Diest

IMG_0638 kopiëren.jpeg

Een historische site renoveren en tegelijk de toegankelijkheid voor wandelaars verbeteren? Op 3 weken tijd vernieuwde De Winning alle trappen en het aansluitende groenplein. Met 100% originele materialen én 100% behoud van groen.

De oude trappen van de stadswallen in Diest waren verzakt en niet langer veilig. In opdracht van Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) werd een partner gezocht voor de renovatie.

Alle gebruikte stenen moesten origineel zijn en gerecupereerd worden uit de oude stadswallen. Daarnaast mocht er ook geen groen gekapt worden.

Een opdracht naar de hand van De Winning!

De samenwerking in het kort:

  • Samenwerking met Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) met focus op behoud van historie én groen

  • Diensten: Renovatiewerken op een historische site (de stadswallen), maar ook de aanplanting van een groenplein (Boerenkrijgplein)

  • Verder doet De Winning ook het groenonderhoud voor het Provinciedomein Halve Maan 🌱

IMG_0540 kopiëren.jpeg

Dag Leendert. Vertel eens wie jij bent!
Leendert: “Ik ben projectmedewerker bij Regionaal Landschap Noord-Hageland. Wij beheren waardevolle landschappen, doen aan waterbeheer en beschermen cultuurhistorisch erfgoed. Daarom ben ik hier mee verantwoordelijk voor deze historische site.”

Het Hageland, ligt dat binnen de provincie Vlaams-Brabant?
Leendert: “Ja, dat klopt eigenlijk wel. Ruw gezien kan je Noord-Hageland zien als de streek tussen Diest, Leuven en Mechelen. Dat is allemaal Vlaams-Brabant.”

“De stenen voor de trappen zijn 100% gerecupereerd uit de oude stadswallen” — Leendert (RLNH)

We staan hier ondertussen op hoger terrein. Zijn dit de stadswallen?
Leendert: “Dat klopt, we staan hier letterlijk op de oude stadswallen. Deze stadswallen vormden een historische verdedigingsmuur die tijdens de Middeleeuwen rond Diest gebouwd werd.

De stadswallen doen nu dienst als wandelroute. Je kan hier dus letterlijk op hoogte wandelen en even tot rust komen midden in de stad.”

IMG_0571 kopiëren.jpeg

Hoe is dit project eigenlijk van start gegaan?
Leendert: “Vanuit het kabinet van Monique Swinnen (Toerisme Vlaams-Brabant) kwam het initiatief om de Demervallei meer in de picture te brengen. De Demervallei bestaat uit 5 toeristische ‘bakens’ waaronder deze stadswallen.

Voor de stadswallen was het vooral belangrijk dat ze opnieuw toegankelijk werden voor bezoekers en wandelaars, dat was het hoofddoel.”

“Dit is eigenlijk een atypische opdracht met veel handwerk. En dat is iets voor De Winning.” — Leendert (RLNH)

En toen is De Winning opgedoken als potentiële partner?
Leendert: “Klopt. De trappen en de leuningen moesten opnieuw aangelegd worden om de veiligheid van wandelaars te kunnen garanderen. Maar zo’n renovatie is een atypische opdracht, daar is specifiek handwerk voor nodig. Dat kan je niet machinaal aanpakken.”

Aha. En voor handwerk moet je bij De Winning zijn?
Leendert: “Ja, hun dossier kwam toen als beste uit de bus. We wilden ook dat alle stenen origineel zouden zijn en dus gerecupereerd zouden worden uit de stadswallen zelf. Dat is niet zo eenvoudig, dat is maatwerk. En dan komt hun mankracht goed van pas.

“Wij zijn super tevreden over De Winning” — Leendert (RLNH)

Een ander punt is dat we de huidige bomen en planten alle ruimte willen geven om verder te groeien. Eén van de trappen hebben we daarom als het ware herplaatst tussen de stammen en wortels door.”

Hier is de natuur de baas? :-)
Leendert: “Ja, dat klopt. We wilden alles in oorspronkelijke staat herstellen zonder daarbij groen te moeten kappen. En dat is gelukt!”

Wat is eigenlijk jouw persoonlijke ervaring met De Winning?
Leendert: “Wat mij vooral opvalt, is dat de medewerkers echt een sterke collegiale band hebben. Ook bij de teambazen zie je dat, er is heel veel wederzijds begrip en respect tussen de teambaas en de medewerkers. Het is één team.”

“De Winning heeft dat hier in 3 weken geklaard” — Leendert (RLNH)

De werkbegeleider staat mee op het terrein?
Leendert: “Ja, de werkbegeleiders zijn geen traditionele managers. Ze staan mee op het terrein en werken gewoon mee. En daar komt een goede groepsvibe uit. Dat merk ik heel vaak.”

IMG_0548 kopiëren.jpeg

Wat was de algemene feedback op het werk van De Winning?
Leendert: “Oh, de betrokken partijen zijn erg tevreden. Ze hebben dat hier goed aangepakt. Op 3 weken tijd waren alle trappen en leuningen volledig heraangelegd. En die blauwe stenen zijn zwaarder dan je zou denken, hoor.”

Doet De Winning nog andere activiteiten op dit domein?
Leendert: “Ja, ze doen ook het groenonderhoud van het domein van De Halve Maan, dat ligt hier vlak naast. Maar dat is niet onder mijn beheer, dat wordt vanuit de Provincie gecoördineerd.”

“Ook voor het aansluitende domein van De Halve Maan doet De Winning het groenonderhoud” — Leendert (RLNH)

Aha, en krijg je vanuit de Provincie ook feedback over De Winning?
Leendert: “Wij hebben regelmatig contact met Erik van Provinciedomein Halve Maan en ik hoorde onlangs dat hij tussendoor koekjes en koffie was gaan brengen bij De winning, dus dat klinkt toch goed :-).

Amai, zo‘n klanten zou ik ook wel willen!
Leendert: “Haha, dat geloof ik.”

Heel erg bedankt voor het interview. Tot ziens! 👋

IMG_0653 kopiëren.jpeg

Over De Winning:

  • Sociaal inclusieve onderneming met een hecht team 🤜 🤛

  • Vestigingen in Hechtel-Eksel, Genk, Lummen en Kortenaken

  • Diensten in dit artikel: Renovatiewerken historische site, aanplanting van een groenplein, maai- en onderhoudswerken 🌱

Meer over De Winning op www.dewinning.be.

Vorige
Vorige

De Winning en Krinkels werken samen voor een proper België

Volgende
Volgende

In de bloemetjes — een pilootproject voor het Synapspark